Blog

ΜΑΓΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΗ

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

ΜΑΓΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΕΡΩΤΙΚΗ ΠΟΛΗ... 

 

 


Tour in the City!

Η Θεσσαλονίκη είναι γεµάτη οµορφιές που διαδέχονται η µία την άλλη και µας εκπλήσσουν ευχάριστα, ενώ παράλληλα µας δίνουν την αίσθηση ότι, όσες φορές κι αν την επισκεφτούµε, κάθε φορά θα µας προσφέρει κάτι διαφορετικό… Έστω και μια φορά να έχει επισκεφτεί κάποιος τη πόλη από τα παρακάτω δημοφιλή σημεία της έχει -τουλάχιστον- περάσει! Αλλά και πολλές περισσότερες φορές να την έχει επισκεφτεί θα περάσει και θα ξαναπεράσει και όχι γιατί είναι τα πιο γνωστά σημεία της Θεσσαλονίκης αλλά γιατί έχουν μια ξεχωριστή ενέργεια και κάθε μα κάθε φορά κατ’ ένα μαγικό τρόπο θα σου αποκαλύψουν και κάτι καινούριο ή διαφορετικό…Ξεκινάμε λοιπόν, φυσικά από τον

Λευκό Πύργο

Το σύµβολο της πόλης, ένα αρχιτεκτονικό «διαµάντι» στη Λεωφόρο Νίκης, το οποίο κατασκευάστηκε το 1535 από τους Οθωµανούς. Χρησιµοποιήθηκε για αιώνες ως φυλακή και τόπος εκτελέσεων, εξ ου και ο χαρακτηρισµός που του δόθηκε αρχικά: «Πύργος του αίµατος»! Όσο για το χαρακτηρισµό «λευκός», η επικρατέστερη θεωρία είναι πως οφείλεται σε έναν Εβραίο κατάδικο, που ασβέστωσε τον πύργο το 1891, ως αντάλλαγµα για την ελευθερία του. Μάλιστα, µέχρι το 1912 ο εβραϊκός πληθυσµός τον ανέφερε ως «Torre Blanca» και οι Τούρκοι ως «Beyaz Kule» (Λευκός Πύργος). Tip: Επισκεφθείτε τη µόνιµη έκθεση που στεγάζει και ανεβείτε ψηλά στον εξώστη. Η θέα είναι µαγευτική! Δευτέρα – Κυριακή 08:00-20:00. (Είσοδος €4, µειωµένο εισιτήριο €2, ελεύθερη είσοδος τις επίσηµες αργίες του κράτους, www.lpth.gr, Τ. 2310 267832).

Την ολοζώντανη Πλατεία Αριστοτέλους 

Αυτή η «πληθωρική» πλατεία –από τις πιο… ευρωπαϊκές της Ελλάδας σε σχεδιασµό και παλµό– δεν κοιµάται ποτέ! Σε ό,τι αφορά την ιστορία της, διαδραµάτισε σηµαντικό ρόλο στην αναµόρφωση της πόλης, µετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Διαµορφώθηκε µε βάση τα σχέδια του πρωτοποριακού Γάλλου αρχιτέκτονα Εµπράρ, εξ ου και η ιδιαίτερη αισθητική της! Θαυµάστε αριστουργηµατικά αρχιτεκτονήµατα, όπως το Ολύµπιον και το Helectra Palace, ενώ θα ανακαλύψετε πως έχετε αµέτρητες επιλογές µαγαζιών, από cafés και γουστόζικα bars µέχρι εµπορικά καταστήµατα.

Την Αψίδα του Γαλέριου

 

Πρόκειται για άλλο ένα εµβληµατικό µνηµείο της Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως «Καµάρα», το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση Εγνατίας & Γούναρη. Πρόκειται για το σωζόµενο µέρος από το συγκρότηµα που οικοδόµησε ο Καίσαρας Γαλέριος, στις αρχές του 4ου αιώνα µ.Χ., ως ανάµνηση της νίκης του επί των Περσών. Έχει εξαιρετικές ανάγλυφες παραστάσεις στους πεσσούς του. Η Αψίδα του Γαλέριου αποτελεί σύνηθες σηµείο συνάντησης των κατοίκων αλλά και των φοιτητών της πόλης.

Το Πύργο του ΟΤΕ

 

Αυτή η µοντέρνα «πινελιά», ο Πύργος του ΟΤΕ, έχει ύψος 76 µέτρα και είναι περιστρεφόµενος – η περιστροφή γίνεται αργά και είναι ανεπαίσθητη. Αν ανεβείτε εκεί για καφέ ή για να απολαύστε ένα ποτό στο Skyline, θα έχετε θέα 360 µοιρών, ώστε να θαυµάσετε όλη τη Θεσσαλονίκη! Ο Πύργος κατασκευάστηκε το 1970 και χρησιµοποιήθηκε για πολλά χρόνια ως περίπτερο του ΟΤΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – εξ ου και η ονοµασία του. Η καλύτερη ώρα είναι λίγο πριν από τη δύση του ηλίου, για να θαυµάσετε το υπέροχο ηλιοβασίλεµα αλλά και τη Θεσσαλονίκη… λουσµένη από τα νυχτερινά φώτα!

Τη Νέα Παραλία

 

 

Ιδιαίτερα µετά την ολοκλήρωση της ανάπλασής της, που πραγµατοποιήθηκε µε βάση την πρωτοποριακή µελέτη των Πρόδροµου Νικηφορίδη και Bernard Cuomo, η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης είναι το απόλυτο must-see, µε το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σκηνικό της και µε «φόντο» τη θάλασσα αλλά και το πράσινο! Η νεολαία της πόλης δίνει ραντεβού εδώ και οι µεγαλύτεροι κάνουν τη βόλτα τους, απολαµβάνοντας στιγµές ξεγνοιασιάς. Επίσης, θα συναντήσετε έναν ποδηλατόδροµο µοναδικό για τα ελληνικά δεδοµένα, ψαράδες µε τα σύνεργά τους, εικόνες υπέροχες που µοιάζουν να ολοκληρώνουν τον «ζωγραφικό πίνακα» της περιοχής, χάρη στην οποία η Θεσσαλονίκη απέκτησε νέο πρόσωπο σε µια µεγάλη έκτασή της (από το Makedonia Palace έως το Μέγαρο Μουσικής) και έγινε πρότυπο διαµόρφωσης παραλιακού µετώπου σε ευρωπαϊκή κλίµακα!

Τις φημισμένες Ομπρέλες

 

Οι πασίγνωστες «Οµπρέλες» είναι ένα εξαιρετικό δηµιούργηµα του καλλιτέχνη Γιώργου Ζογγολόπουλου, που χαίρει διεθνούς αναγνώρισης από το 1995, όταν και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βενετία, για τα 100 χρόνια του θεσµού της Μπιενάλε. Στολίζουν στην παραλία της Θεσσαλονίκης από το 1997, θυµίζοντας τη «χρυσή χρονιά» που η πόλη χρίστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αποκλείεται να αντισταθείτε στον πειρασµό να βγάλετε µια selfie εκεί!

Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

 

Ο µύθος σχετικά µε τη γοργόνα, την ετεροθαλή αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που ονοµαζόταν Θεσσαλονίκη, είναι εξαιρετικά δηµοφιλής και άρρηκτα συνδεδεµένος µε τον Μακεδόνα βασιλιά. Πώς, λοιπόν, θα ήταν δυνατόν να µην είναι στην πόλη αισθητή η κληρονοµιά του; Το περίφηµο άγαλµα του βασιλιά και στρατηλάτη κοντά στον Λευκό Πύργο είναι το µεγαλύτερο στην Ελλάδα! Για την ακρίβεια, έχει ύψος 6,15 µέτρα και φέρει την υπογραφή του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα, που το δηµιούργησε το 1974.

Φυσικά το δρόμο κατατεθέν της πόλης, τη Λεωφόρο Νίκης

 

Μεγαλοπρεπείς πολυκατοικίες, απεριόριστη θέα στον Θερµαϊκό Κόλπο, αναρίθµητες επιλογές για καφέ, φαγητό, ποτό, αλλά και φιλοξενία έχουν έναν κοινό παρονοµαστή: Τη Λεωφόρο Νίκης! Ο παλµός της πόλης χτυπά όλες τις ώρες της ηµέρας δυνατά στην επιβλητική παραλιακή λεωφόρο, που ξεκινά από το λιµάνι, περνάει µπροστά από την Πλατεία Αριστοτέλους και λίγο µετά τον Λευκό Πύργο δίνει τη θέση της στη Νέα Παραλία, η οποία, πλέον, καταλήγει στο Μέγαρο Μουσικής.

Την ιστορική Εγνατία Οδό

 

Έχει ιστορία περίπου δύο χιλιετιών, απ’ όταν οι Ρωµαίοι θέλησαν να κατασκευάσουν την εµπορική και στρατιωτική αυτήν οδό για να συνδέσουν το Δυρράχιο (σηµερινή Αλβανία) στην Αδριατική Θάλασσα µε το Βυζάντιο (Κωνσταντινούπολη), µέσω της Θεσσαλονίκης. Σήµερα είναι ο κύριος οδικός άξονας της πόλης, µε µια διαδροµή που ξεκινά από την Πλατεία Δηµοκρατίας και καταλήγει στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας. Πάνω στην Εγνατία σήµερα εντοπίζονται πολλά ξενοδοχεία, µνηµεία, old fashioned καταστήµατα –και όχι µόνο– που δίνουν ακόµα πιο ζωηρό χρώµα στον πολύβουο δρόµο.

Το Λιμάνι

 

Το παλιό λιµάνι της Θεσσαλονίκης, το ίδιο ζωντανό όλες τις εποχές, παραµένει αναλλοίωτο στο αδυσώπητο πέρασµα του χρόνου. Οι βιοµηχανικοί όγκοι του, η έντονη καλλιτεχνική του διάθεση, τα ψαγµένα στέκια, το Μουσείο Κινηµατογράφου, το Μουσείο Φωτογραφίας, οι εκθεσιακοί χώροι και… η χαρά από τους φοιτητές που αράζουν εδώ, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο, ατµοσφαιρικό, «κινηµατογραφικό» σκηνικό, γεµάτο ένταση και γοητεία, είτε έχει ηλιοφάνεια είτε εκείνη τη χαρακτηριστική οµίχλη που σκεπάζει τα πάντα…

Τα πασίγνωστα Λαδάδικα

 

Η περιοχή έχει γίνει έµπνευση για αρκετούς στιχουργούς, ειδικά όταν αναφέρονται στην «Όµορφη Θεσσαλονίκη». Τα πλήθη συρρέουν εδώ για να δοκιµάσουν κάθε λογής µεζέδες, ενώ τα γέλια από τις παρέες «µπερδεύονται» µε τις µουσικές στα ουζερί, τα µεζεδοπωλεία, τα bars και τα clubs. Οι νύχτες στα λιθόστρωτα γραφικά σοκάκια αυτής της γειτονιάς, δίπλα στο λιµάνι, µοιάζουν µε πανηγύρι. Τα Λαδάδικα πήραν την ονοµασία τους από το εµπόριο λαδιού που γινόταν εδώ στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι πάντα στη µόδα για το παραδοσιακό και cult «χρώµα» τους, που οφείλεται στο «κακόφηµο» παρελθόν τους, αλλά και χάρη στη σηµερινή «προχωρηµένη» αισθητική των νέων hot spots τους!

Τον ιστορικό Ναό του Αγίου Δημητρίου

 

Είναι αφιερωµένος στον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, Άγιο Δηµήτριο. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου που είναι γνωστός και ως «Μυροβλήτης» (κατά την παράδοση, από τον τάφο του ανέβλυζε µύρο). Η γιορτή του έχει ταυτιστεί µε την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους, αφού ακριβώς στις 26 Οκτωβρίου 1912 ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη. Είναι παλαιοχριστιανικός, µε τεράστια ιστορία, ενώ πρόκειται για ένα από τα σηµαντικότερα χριστιανικά µνηµεία ολόκληρης της χώρας. Tip: Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την κρύπτη κάτω από το Άγιο Βήµα του ναού του Πολιούχου της πόλης.

αλλά και εκείνον της Αγίας Σοφίας 

 

Φτιαγµένος στα πρότυπα του σηµαντικότερου ναού της Ορθοδοξίας, της Αγια-Σοφιάς της Κωνσταντινούπολης, δεν περνά απαρατήρητος. Αντίθετα, όποιος περάσει από κει θα σταθεί να θαυµάσει µία από τις πιο σηµαντικές βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης, που κηρύχθηκε Μνηµείο Παγκόσµιας Πολιτιστικής Κληρονοµιάς από την UNESCO. Πρόκειται για µια παλαιοχριστιανική βασιλική µε τρούλο, επιβλητικής οµορφιάς και ανεκτίµητης αξίας, η οποία χτίστηκε τον 8ο αιώνα, στη θέση παλαιότερου ναού. Αποτελεί το σηµαντικότερο δείγµα βυζαντινής ναοδοµίας της εποχής της.

Τη ξακουστή Ροτόντα

 

Εντυπωσιακό µνηµείο, µε περίτεχνα ψηφιδωτά, τα οποία θεωρούνται από τα πιο αντιπροσωπευτικά της Πρωτοχριστιανικής Περιόδου. Η µορφή του θυµίζει κάτι από το Πάνθεον της Ρώµης, µιας και χτίστηκε τον 4ο µ.Χ. αιώνα για τον Ρωµαίο Καίσαρα Γαλέριο, µε σκοπό να αποτελέσει Πάνθεον ή µαυσωλείο. Το κτίσµα έµεινε για χρόνια ανεκµετάλλευτο, µέχρι που µετατράπηκε σε χριστιανικό Ναό, του Αγίου Γεωργίου, ενώ τον 16ο αιώνα οι Οθωµανοί το µετέτρεψαν σε τζαµί. Οι σεισµοί του 7ου αιώνα µ.Χ. αλλά και µεταγενέστεροι κατέστρεψαν ένα πολύ µεγάλο κοµµάτι του. Σήµερα, το µνηµείο, ελεύθερο πλέον από τα πολυετή εργοταξιακά ικριώµατα, αποδίδεται οριστικά στο κοινό. Tip: Η ακουστική του µνηµείου είναι εκπληκτική και έχει γίνει αντικείµενο µελέτης. Ανοιχτά: Από 1/4 έως 21/10, 08:00-19:00 και από 1/11 έως 31/4 08:00-17:00. Εισιτήριο: €2.

Την »διαφορετική» Άνω Πόλη

 

Είναι το «µπαλκόνι» της Θεσσαλονίκης, ένα µέρος που διατήρησε τα χρώµατα, τα αρώµατα και την παραδοσιακή βαλκανική ιδιοσυγκρασία και τη φιλοξενία της παλιάς γειτονιάς. Η περιοχή εκτείνεται γύρω από τα Κάστρα, που αναδεικνύονται µέσα από τον προσεγµένο τους φωτισµό, ειδικά τις βραδινές ώρες, ενώ η θέα από τον Πύργο του Τριγωνίου κόβει την ανάσα. Εδώ δεσπόζουν αξιοπρόσεκτα µνηµεία, όπως η Μονή Βλατάδων, η Πλατεία Τερψιθέας µε τον οθωµανικό τουρµπέ, το Κουλέ Καφέ και ο βυζαντινός Ναός του Προφήτη Ηλία. Η Άνω Πόλη είναι ένα γοητευτικό µωσαϊκό ιστορίας και παράδοσης, πέτρας και πρασίνου, όπου θα απολαύσετε ένα τσιπουράκι µε πεντανόστιµα µεζεδάκια στα ατµοσφαιρικά ουζερί και µεζεδοπωλεία της.

Τα Λουτρά «Παράδεισος» με τη μεγάλη ιστορία

 

Το συγκεκριµένο κτήριο θα µπορούσε να εµπνεύσει κάθε ζωγράφο που θα είχε την επιθυµία να αναπαραστήσει την πιο αισθησιακή πλευρά της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Τα Μπέι Χαµάµ, που πλέον ονοµάζονται Λουτρά «Παράδεισος», θα τα συναντήσετε επί της οδού Εγνατίας. Πρόκειται για τα µεγαλύτερα της Θεσσαλονίκης και από τα σηµαντικότερα στα Βαλκάνια και χτίστηκαν το 1444, 14 χρόνια µετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τον Μουράτ Β΄, πάνω σε αποµεινάρια βυζαντινών εκκλησιών. Χρησιµοποιήθηκαν ως χαµάµ έως τη δεκαετία του 1960 και αναστηλώθηκαν τη δεκαετία του 1980. Σήµερα λειτουργούν ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Τη ξεχωριστή Μονή Αγίας Θεοδώρας

 

Πρόκειται για σπάνιο φαινόµενο, καθώς είναι το µοναδικό µοναστήρι το οποίο θα δείτε µέσα σε µεγάλη πόλη, συγκεκριµένα, δεσπόζει στην οδό Ερµού 34. Λειτουργεί από τον 8ο αιώνα µ.Χ., ενώ το 1430, µε την άλωση της Θεσσαλονίκης, οι Τούρκοι κατατεµάχισαν το µυρόβλητο άγιο λείψανο της Αγίας, που σήµερα φυλάσσεται στο Καθολικό του µοναστηριού. Ωστόσο, η Μονή δεν δηµεύθηκε ούτε µετατράπηκε σε τζαµί. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο αριθµούσε 200 µοναχές. Οι Τούρκοι την ονόµασαν «Kizlar Manastir» (Μονή των Κοριτσιών), αλλά από το 1974 λειτουργεί ως ανδρικό µοναστήρι. Πριν από περίπου δυόµισι χρόνια, σε διπλανό οικόπεδο, ανακαλύφθηκε ένας τάφος που εκτιµήθηκε ότι ανήκει στην Αγία.

Τη Νέα Κρήνη

 

H Kυριακή είναι η καλύτερη µέρα για να την επισκεφθείτε για φρέσκο ψάρι και θαλασσινούς µεζέδες, που θα απολαύσετε στις ουκ ολίγες ψαροταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής – τα πιο πολλά από αυτά στην οδό Αρετσούς (25 χλµ. από το κέντρο). Μια βόλτα στην οµώνυµη µαρίνα είναι απαραίτητη για να απολαύσετε έναν καφέ στα παραλιακά στέκια. Secret: Κατευθυνόµενοι στη Νέα Κρήνη, στο ακρωτήριο Καραµπουρνάκι, θα δείτε ένα υπέροχο νεοκλασικό, το «Παλατάκι» ή Κυβερνείο, το οποίο χτίστηκε το 1950 µε σκοπό να αποτελέσει την κατοικία του υπουργού Βορείου Ελλάδος. Ωστόσο, το 1963 παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια, η οποία, όµως, λέγεται ότι το χρησιµοποίησε µόνο για µία διανυκτέρευση, αφού προτίµησε να διαµένει σε ξενοδοχείο της πόλης!

 

Διαβάστε όλο το άρθρο:  http://www.travelstyle.gr/magikes-voltes-sthn-pio-erwtikh-polh/

Newsletter

Κάνε εγγραφή στο ereserve.gr και γίνε ο πρώτος που θα μάθει για τις καταπληκτικές προσφορές μας.


Σχετικά με το ereserve.gr

Η διαδικτυακή πλατφόρμα e-Reserve δίνει για πρώτη φορά την δυνατότητα στους χρήστες της να πραγματοποιήσουν online κράτηση στον χώρο που επιθυμούν να διασκεδάσουν.

Αναζητήστε καινούρια μαγαζιά και ενημερωθείτε για τα event της πόλης. Κάντε online κράτηση, εύκολα, γρήγορα και επωφεληθείτε από τις μοναδικές μας προσφορές.

Επικοινωνήστε μαζί μας

sample+30 2310 314 636

 

sampleinfo@ereserve.gr

 

         Μαρτίου 100
         Θεσσαλονίκη

Επισκεψιμότητα

8.png8.png4.png8.png8.png8.png
Σήμερα767
Εχθές1489
Εβδομαδιαία2256
Μηνιαία55822
Συνολικά884888

2020-10-20